Glenfarclas 105 – samlarutgåva för whiskyälskaren

Den här specialutgåvan av Glenfarclas 105 är lagrad i 20 år (70 procent sherry- och 30 procent ex-bourbonfat) och buteljerad vid fatstyrkan 60 procent. Glenfarclas 105 var den allra första malt-whisky som såldes i Cask Strength, alltså den styrka whiskyn lagras vid på fat.

Glenfarclas-105-Aged-20-YearsDet var 1968 som George S. Grant buteljerade ett fat direkt från lagerhuset och sände flaskorna till familj och vänner som julgåvor. Det råkade vara så att fatstyrkan på det fat han valde var 105 British Proof, vilket motsvarar 60 procent alkohol. I slutet av januari började mottagarna av julklapparna efterfråga fler flaskor och därmed blev Glenfarclas 105 den första maltwhisky som såldes med Cask Strength.

Proof är det gamla systemet att mäta alkoholhalt och 105 proof är likvärdigt med 60 procent alkohol.
Det här är andra gången som en specialversion av Glenfarclas 105 släpps. Första gången var 2008 när en 40 år gammal version släpptes för att fira jubileet av den första buteljeringen. Glenfarclas ligger i Speyside och är det sista familjeägda destilleriet i Skottland sedan det köptes av familjen Grant 1865 som ägt destilleriet sedan dess.

Du kan beställa en flaska Glenfarclas 105 20 years old på Systembolaget. Priset är 2249 kr.

Etiketter

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.