Lokala råvaror helt i tiden


Det är fortfarande ganska ovanligt att man upplyser om var exakt man har tagit sin malt till whiskyproduktionen. Det finns dock ett antal destillerier som gör det. Och om det har stor betydelse för slutprodukten tvistar de lärda. Vi ser ofta i andra sammanhang hur viktigt det har blivit för konsumenten att se och förstå ursprunget av andra produkter så varför inte i whiskysammanhang? Hur som helst så odlas det korn på en plats vid namn Low Machrimore Farm i Southend i Skottland och under året 2000 valde Springbank att använda just detta korn till en buteljering. Det går under namnet Local Barley. Namnet har man använt till tidigare buteljeringar så det är en nygammal nyhet. 660 flaskor av 9000 kommer till Sverige och det får man säga är en härlig utdelning till vårt lilla land. Mycket procentuellt av produktionen må tyckas men jag tror att det kommer att försvinna fort från hyllorna. Om jag själv lyckas få vantarna på en ska jag njuta och dela den. Det är så jag tycker om att avnjuta min whisky – med dem jag älskar. Man vet ju faktiskt inte hur länge man får ha dem hos sig. Det sägs även i kulisserna att flera samlare av Springbank gärna får tag i några flaskor till sina samlingar.

Springbank 16 YO Local Barley

Nr: 10415
Alkohol: 54,3%,
Pris: 1 596 kr

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.