Tusen körningar i Mackmyras gravitationsdestilleri


Den 14 mars destillerade Mackmyra den tusende körningen i deras gravitationsdestilleri som invigdes i december 2011.

Mackmyra gravitationsdestilleri är ett av världens modernaste. Genom att utnyttja gravitationskraften och energiåtervinning erhåller man en energibesparing på över 45 procent. All energi genereras av förnybara energikällor och en biobränsleanläggning värmer hetvatten till destilleriet. Varje körning eller batch är på cirka 700 liter med 70 procent råsprit.

I destilleriet är det gravitationen som tar hand om nästan all transport. Allting faller naturligt nedåt, från råvaruintaget överst till råspritlagret längst ned. All värme som alstras från produktionsprocessen används till att värma upp lokalerna.

Strax intill destilleriet står en närvärmepanna som värmer upp vattnet till 115 grader. Eldningen görs med biopellets och skickar tillbaka spillvattnet efter varje produktionsomgång till värmepannan för maximal återvinning.

Till och med halmen som kornen suttit på återanvänds. Den blir faktiskt halmen till Gävles berömda julbock.

Läs mer om destilleriet på Mackmyras webbplats.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!