De startar världens första reglerade whiskyfond


Världens första börsnoterade whiskyfond – The Single Malt Fund – är under uppstartande, och det är svenske entreprenören Christian Svantesson som leder fondens arbete.
– Whisky är en investerarmarknad, men oftast från privatperspektivet. Vår idé är att göra det professionellt och reglerat, samt att rikta oss till allmänheten, säger Svantesson till Allt om Whisky.

Att whisky länge har varit en stark investering är ingen nyhet. Whiskyindex RW Apex 1000 har de senaste tio åren haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 24,6 procent, och whisky är i dag det snabbast växande segmentet på den globala spritmarknaden.

– Jag fick idén till whiskyfonden när jag var på Islay för ett tag sedan. Whisky är en lysande investering, så varför inte investera i whisky istället för exempelvis olja? Folk gillar ju whisky! säger Christian.

Det unika med The Single Malt Fund är att det är världens första reglerade whiskyfond. Vem som helst kan köpa in sig i fonden, och man kommer framför allt att satsa på att köpa limited och rare whiskies, helt enkelt eftersom de historiskt gett bäst avkastning.

– Vi har en struktur som är unik i världen, eftersom vi är en ”folkfond” som riktar sig till allmänheten. Det var också en viktig utgångspunkt för oss att fonden skulle vara reglerad. Transparens, kontroll och kvalitet är en grundpelare för oss, säger Christian.
– Visst, det har varit mycket jobb med det juridiska, men det har det varit värt. Det gör att vi är unika i världen.
Sammanlagt ligger nio personer bakom fonden, varav sju är svenskar. Fondens operativa verksamhet, som leds av en investeringskommitté, kommer att ligga på Irland.

Prospektet har godkänts av Finansinspektionen och The Single Malt Fund har ansökt om notering på Nordic Growth Market i Stockholm.

Nu siktar man på att få in som mest 25 miljoner euro, cirka en kvarts miljard kronor, i form av andelslån.

– Om allt flyter på enligt plan så inleder vi teckningsperioden den 16 januari, som sedan löper fram till den 16 februari, säger Christer Svantesson.

Christian själv är i grunden affärsman och entreprenör – men har också ett stort personligt whiskyintresse.
– Jag är whiskynörd själv. För mig är hela whiskykulturen stor och viktig, och fonden blir för mig en ny dimension i det intresset, säger han.

The Single Malt Fund kommer också att sälja whisky via sin webbplats, där fondinvesterare kommer att ges förtur att köpa enskilda flaskor innan de görs tillgängliga för en bredare publik.
– Försäljning kommer att ske till marknadspris, men en del whisky är svår att få tag på vilket vi tror kan vara attraktivt för många av fondens investerare, säger Svantesson.

Läs mer om fonden på www.thesinglemaltfund.com

Andreas Grube är en mångsysslare med många strängar på sin lyra: journalist, sommelier och dessutom musiker och kompositör som skriver musik åt såväl film och tv som diverse popartister. Här på Allt om Whisky deltar han både som provare och med initierade reportage om personerna och platserna bakom spriten.