Pengar över? Köp Bowmore från 1966!


Ifall ni råkar ha lite pengar kvar efter helgfestiviteterna kanske en Bowmore från 1966 kan vara något? Eller boken In Cold Blood?

John Lennon råkade säga att Beatles var mer populära än Jesus – vilket onekligen fick följder med skiv- och fotobål som följd i USA. Samma år kom Sergio Leones Den gode, den onde och den fule med Clint Eastwood som avslutade hans westerntrilogi. Truman Capotes bok In Cold Blood, som anses som den första ”dokumentärromanen” (eller ”non-fiction novel” som det heter på engelska) utkom, då hade han arbetat med den i sex år. Den utnämndes till ett mästerverk i recensionen i New York Times.
Det året fylldes fat 5675 på Bowmore, en ex-bourbon-hogshead, närmare bestämt. Det var också året då Bowmore för första gången lanserade en single malt och Eddie MacAffer började arbeta där. Whiskyn fick ligga i fatet i femtio år, lika länge som MacAffer var chef, men nu har den buteljerats – eller karaffinerats kanske man ska säga, för det handlar förstås inte om några vanliga glasflaskor utan handgjorda kristallkaraffer med dekorationer i silver som förpackats i skotsk ek.

74 stycken blev det sammanlagt och var och en av dem betingar ett pris av 20 000 pund, det vill säga ungefär 226 426 riksdaler.

Whiskyn sägs vara fylld av den distinkta fruktkaraktär som karakteriserade Bowmores whisky på 1960-talet. Men vill man smaka på 1960-talet är det kanske mer överkomligt att lyssna till Revolver, läsa In Cold Blood och se Den onde, den gode och den fule

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!