Kom och träffa oss på Stockholm Beer & Whisky festival – för 16:e gången i rad!

Allt om Whisky har i sexton år varit i centrum vid alla Stockholm Beer & Whisky Festivals. Och det är vi förstås i år också. Kom till vår monter och träffa redaktionen och hos oss kan du kanske komma över något klassiskt gammalt tidningsnummer där just dina favoriter finns. Så boka in årets viktigaste datum: 27-29 september och 4-6 oktober. Vi ses!

Många bryggerier, humleodlare och andra reser varje år till Stockholm Beer & Whisky Festival för att träffas och för att träffa svenska bryggare för framtida samarbeten. Captain Lawrence & Sigtuna Brygghus som tillsammans bryggt en ny IPA med infusion av svensk björksav är ett av många exempel.

Petronella Bylund gör entré för första gången på mässan. Pernilla har startat upp och driver världens nordligaste destilleri som heter Vivista Destilleri. Där framställs kvalitetsrom av ekologisk melass från Sydamerika. Vattnet tas ifrån Indalsälven och är naturligt filtrerad genom sand och grus i nordliga Fagervik.

Årets Glas heter Harmony och är ett provningsglas utan fot, som anses vara i det mest trendiga glaset just nu och naturligtvis finns det på mässan. För första gången har hälften av glasen tryckts med vit etsad logga och hälften i färg.

På whiskysidan myllrar det av allt möjligt intressant, däribland en femtonårig Loch Lomond från Stellan Kramer, som på Systembolaget kostar 459 kronor.
Sedan måste ni komma till oss och bekanta er med våra stipendiater Helena Pettersson och Martin Ahlqvist och deras utvalda whisky från Old Pulteney finns givetvis också på mässan.

Importören Wicked Wine kommer att presentera Ashevillebaserade (North Carolina) bryggeriet Wicked Weed (låter som en tanke…) och en av grundarna, Walt Dickinson, kommer att vara på plats. Den femte oktober kommer två av deras öl hit: Dark Age – Bourbon Barrel Aged Imperial Stout (nr 12400, 37,5 cl, 99,50) och Ferme de Chien – Brettanomyces Farmhouse Ale Fermented with Cherries (nr 12035, 50 cl, 112,50 kr).

Avery Brewing från Colorado firar i år 25-årsjubileum och importören Great Brands, som för övrigt själva firar 10-årsjubileum, har lyckats få hit deras ”Öl-arkeolog” Travis Rupp för två exklusiva provningar under mässans 2:a helg.

Great Brands har också lockat till sig Jeff Hancock och Brandon Skall som öppnat DC Brau Brewing Company i Washington. Bland ölnyheterna i senaste numret kan ni läsa om deras Brau Pils som kommit i Systembolagets fasta sortiment.

Låter kombinationen jordgubbar, rabarber, granatäpple med en twist av kanel och chilli intressant? I så fall ska ni tar er till företaget W&B of Sweden, där får ni chans att smaka på deras senaste version av Dragon Blood med namntillägget Fierce Edition, som de tagit fram 1 722 flaskor av.

Importören Grand Labels lanserar det sydafrikanska Distillery 031, ett hanverksdestilleri i hamnstaden Durban (vars riktnummer är just 031) som grundades 2008. Grand Labels presenterar tre drycker från dem: Durban Dry Gin, D’Urban Barrel Aged gin och kaffelikören Heart of Darkness.

SBWF Best Beer, Cider och Whisky fortsätter förstås i år i internationell anda med Folke Andersson som huvuddomare i whiskytävlingen, och som vanligt ansvarar Jan-Erik ”Janko” Svensson för öltävlingen.

I Nybryggarbaren samlas de mindre hantverksbryggerierna tillsammans med ett urval av mindre destillerier. Där hittar ni bland annat det nystartade Johan Hagström, som är ett dotterbolag till Arvid Nordquist, som presenterar spansk brandy från Alvisa Alcoholes Y Vinos.

Master Classes har höjt kunskapsnivån hos besökarna under alla år. I år leds de av bland andra Garrett Oliver från Brooklyn Brewery och surölsexperten Gert Christiaens från Oud Beersel, Malcolm Waring från Old Pulteny Distillery, Martin Markvardsen från Highland Park och Jesse Kercheval från Oskar Blues/Cigar City Brewing och många fler.

Fler nyheter och utökat Master Class Program på Stockholm Beer & Whisky Festival publiceras löpande på www.stockholmbeer.se.

Vi ses väl där?

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!