Die Weisse ekologiskt veteöl utan gluten – och utan alkohol

Die Weisse är Österrikes äldsta veteölsbryggeri och grundades av den tyskfödde bryggaren Adelbert Behr år 1901. Bryggeriet, som också heter Salzburger Biermanufaktur, ligger förstås i Salzburg och är än idag privatägt. 1987 köptes det lilla hantverksbryggeriet av Hans George Gmachl, far till dagens bryggmästare Felix Gmachl som arbetar tillsammans med bryggmästaren Wolfgang Schweitl.

Felix Gmachl i bryggartagen
Felix Gmachl

Tillsammans gör de nio olika veteöl, ett av dem är både gluten- och alkoholfritt (max 0,4 % ABV): Die Bio Weisse som sedan i mars ingår i Systembolagets fasta sortiment. Malterna är vete-, pilsner och Caramalt och det är humlat med Spalter Select.

Nyligen har även deras Die Bio Weisse Organic Glutenfree Hefe Weissbier dykt upp. Det har en alkoholhalt på 5,2 procent.

Det finnas ganska många typer av öl som kan innehålla vete som ingrediens. Gemensamt för i stort sett all veteöl är att de är överjästa och har låg till måttlig beska. Hefeweizenbier betyder ordagrant jästveteöl och betyder att ölet är ofiltrerat – det vill säga med jäst kvar. För att avlägsna gluten ur ölen används ett enzym.

Familjen Gmachl (undrar just hur de uttalar sitt namn…) har investerat mycket i det lilla bryggeriet för att möta dagens kvalitetskrav men samtidigt lyckats behålla mikrobryggerikänslan. Hantverkskänslan och småskaligheten finns dock kvar, och ölen bryggs fortfarande efter originalrecept.
Die Weisse restaurang & Bryggeri i Salzburg
Adressen är Rupertgasse 10 och där hittar man också deras Sudwerk Bar och värdshus Die Weisse Wirtshaus. Kommer ni dit så beställ en Salzburger Kalbsbratwurst mit Rösterdäpfel & Sauerkraut – och en Bio Weisse förstås…

Die Bio Weisse Organic Glutenfree Hefe Weissbier

Nr: 87803
Pris: 24,90 (33 cl)

Die Bio Weisse Organic Glutenfree Alkoholfrei

Nr: 1902
Pris: 19,90 (33 cl)

Flaska Bio Weisse Glutenfri och ölglas med vacker skumkrona
Besöker ni Salzburg så ser Die Bio Weisse Organic Glutenfree ut så här – vi här hemma får vi dessvärre avnjuta den utan vacker bygelkapsel.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!