Arrans 18-åring

Arran Distillery

Isle of Arran är en ö som ligger lite för sig själv mitt i Firth of Clyde med Campbeltown i väster och Ayr i öster. Arran brukar beskrivas som en av Skottlands vackraste öar och som ett Skottland i miniatyr. Människorna som levde här var länge fiskare och drev sina små jordbruk och en gång i tiden var whiskydestillering lika vanlig som fåren på kullarna.

Under nästan hela 1900-talet var Arran en ö utan whiskydestillerier. Närheten till Campbeltown och det kluster av destillerier som en gång fanns där gjorde sådan verksamhet överflödig. Ingen trodde egentligen heller att det någonsin skulle börja destilleras whisky på Arran igen. Allra minst i början av 1990-talet när den skotska industrin ännu skakade av destillerinedläggningarna.

Därför var det en smärre sensation 1993 när Harold Currie lämnade Chivas Brothers och tillkännagav att han skulle starta Arran Distillery. Arran blev det första destilleriet som byggdes efter de stora nedläggningarna och blev en föregångare som blåste ny livskraft och hopp i en nedstämd industri.

Sedan produktionen kom igång 1995 har destilleriet stora framgångar. Det är ingen överdrift att påstå att Arran är det destilleri som lyckats allra bäst av samtliga nya skotska destilleriprojekt efter millennieskiftet. Arran har också lockat whiskyturister. Förra året besökte närmare 150 000 personer destilleriet, och en hel del av dem passade också på att upptäcka bolagets andra destilleri på ön: Nya Lagg Distillery som började destillera förra året.

Arran gör en skotsk ö-whisky med maritima toner och stor mjuk kryddighet. Destilleriet var tidigt en föregångare inom caskfinishing och gjorde sig känt för en lång rad innovativa fatlagringar. På senare år har dock åldersbestämda buteljeringar fått mer och mer plats i produktportföljen.

Arrans 18-åring lagras på lika delar first- och second fill sherryfat samt first fill bourbon barrels. Buteljeras, så klart, utan vare sig kylfiltrering och färgjustering.

Arran 18 YO

Säljstart: Tisdag 25 augusti, utvalda butiker (ca 12 butiker)
Nr: 40799
Pris: 985 kr (70 cl)
Alkoholhalt: 46 %
Ursprung: Lochranza, Isle of Arran, Highlands, Skottland
Malt: Orökt malt
Vatten: Lokalt vatten från floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet
Jäsning: 55-70 timmar. Sex washbacks av Douglas Fir á 13.000 liter
Destillation: Dubbeldestillation i två Wash Stills á ca 7.000 liter och två Spirit Stills á ca 4.000 liter. Lyne arm i ca 90 graders vinkel för att leverera både fyllighet och fruktighet. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut
Ålder: 18 år
Fat: First- och Second Fill Sherry Hogsheads (50 %) samt First Fill Bourbon Barrels (50 %)
Övrigt: Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen
Antal flaskor till Sverige: 240

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!