Mikkeller Kölsch på danska


Kölsch kallas den dialekt som talas i och runt omkring staden Köln. Men det är ju som bekant ett öl också – ett överjäst och varmjäst sådant som sedan lagras kallt (som ett lageröl). Humlen tillsätts relativt sent, vilket ger låg beska och, förstås, mycket humlesmak.

Kölsch är sedan 1998 skyddat av EU både vad gäller stilen och det geografiska ursprunget, det vill säga det måste bryggas i Köln med omnejd. Det finns idag ett 30-tal olika Kölsch men det är tre märken som dominerar och som kallas ”Die Großen Drei”: Reissdorf, Cölner Hofbräu Früh och så Gaffel, eller Privatbrauerei Gaffel Becker & Co som de egentligen heter.

Bryggeriet Gaffel har adressen Eigelstein 41, och där har man bryggt öl sedan 1302. 1838 fanns det inte mindre än arton bryggerier på den gatan, och anledningen var tillgången till alldeles utsökt vatten. Varumärket Gaffel såg dagens ljus när bryggeriet togs över av bröderna Becker 1908 som döpte bryggeriet till In der Gaffel.

Vadå för gaffel? Jo, efter en reform 1396 bildades Gaffel, som bestod av 22 organisationer eller gillen, som tillsammans utsåg stadens ledning under tvåhundra år. Från början kom namnet till för de sammankomster som gillena hade nästan varje kväll då man åt, drack och diskuterade politik. Och namnet betyder just gaffel av den gamla typen med två uddar.

Med Privatbrauerei Gaffel samarbetade Mikkel Borg Bjergsø förra året och de gjorde en kölsch, med en, får man förmoda, dansk accent i dialekten, som kallades Viking Kölsch. Nu har Mikkel varit där igen och tillsammans med Gaffels bryggmästare Reiner Radke gjort ännu en omgång. Det är förstås bryggt enligt den så kallade kölsch-konventionen, Kölns egen renhetslag.

Reiner Radke och Mikkel Borg Bjergsø

Mikkellers webb står det så här om det: ”The keywords here are light hops, clean flavour, and a generous crisp finish”.

Mikkeller/Gaffel Viking Kölsch

Nr: 11354
Alkoholhalt: 4,9 %
Pris: 24,90 (50 cl, burk)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!