Test: Yoichi och Nikka

Malmöbaserade Symposion är ett välkänt företag för svenska whiskyentusiaster. Bortsett från legendariska skotska oberoende buteljerare som Gordon & MacPhail och högkvalitativa uppstickare som Compass Box representerar de också japanska Nikka, som har några av landets främsta whiskies i portföljen. I dag, den 13 oktober släpps två flaskor värda att hålla ögonen på:

Yoichi Single Malt

Alkoholhalt: 45%
Nr. 40820
Pris: 849 kr.

Som bekant är Yoichi det äldsta destilleriet inom Nikkafamiljen, grundat 1934 med avsikten att vara så likt ett skotskt destilleri som möjligt (ryktet säger att det var Longmorn som stod modell för Yoichi).
Doften är försiktigt rökig med ljusare inslag av halm och gräs. Ett par minuter i glaset öppnar upp whiskyn, och toner av mandelmassa, vanilj och kola lägger sig snyggt överst.
Ett första smakprov ger en whisky som håller sig kvar i de ljusare registren; man hittar grästoner och halm, men också ljus citrus – citronzest och honungssötma. Eftersmaken hänger kvar och drar in lite örtiga noter i mixen. I en provning för ett tag sedan fanns Yoichi Single Malt i en linje med skotsk whisky, och stod ut som komplex och egensinning. På egen hand faller den tillbaka något, men står ändå relativt stabilt på egna ben.
Betyg: 7/10

Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky

Alkoholhalt: 43%
Nr: 12322
Pris: 699 kr

En blended malt signerad Nikkas, liksom japansk whisky’s grundare Masataka Taketsuru. Trots att whiskyn fått stå en stund är den något instängd i doften, vilket är lite förvånande för en japansk whisky, som annars karaktäriseras av breda penseldrag i doftuttryck. Sötmandel, fruktgodis (Zoo-pastiller), fattoner och vanilj samsas alla i glaset. Om det fanns lätta vispar av rök i Yoichi lyser den här helt med sin frånvaro.

Den första smaken man slås av är en närmast sherryliknande sötma, vilket gör att man direkt funderar på om det är sherryfat i mixen. Tanniner som torkar upp i munnen, sedan russinsötma och creme brulée som leder in till eftersmaken som drar lite åt lakritshållet och kryddighet.
En något mer komplex smakupplevelse, som ger adderade lager av smak.
Betyg: 8/10

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!