Ny Benriach-trio i 1898-serien


Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i malpåse. Dock var destilleriets mältningsgolv i bruk under denna långa period och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker. Under hans ledning blev Benriach ett mycket framgångsrikt destilleri känt för sina många innovativa utgåvor. 2008 förvärvades även Glendronach och 2013 Glenglassaugh. 2016 såldes Benriach Distillery Co till amerikanska Brown Forman.

Master blender Rachel Barrie

Till Billy Walkers efterträdare rekryterade de nya ägarna välkända Rachel Barrie som Master Blender med uppgift att fortsätta utveckla Skottlands kanske mest experimentella och kreativa destilleri. En av de serier hon tagit fram har fått namnet 1898 och en design som inspirerats av destilleriets historiska arv. Så här sa hon förra året när serien introducerades:

– Vårt nya sortiment förenar tradition och innovation, något som är och alltid har varit centralt för Benriach.

Nu har tre nya kommit i serien (och fått en lite noblare design på förpackningarna): The Twenty One, The Twenty Five och The Thirty. De ingår i och för sig i deras fasta sortiment, men beroende på den begränsade tillgången så blir de allokerade efter hand. Cirkapriserna är (i tur och ordning): $ 200, $ 360 och $ 740.

Läs mer om 21-åringen, 25-åringen och 30-åringen hos Benriach.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!