GlenDronach – En klassisk Highland whisky

GlenDronach är ett destilleri som har kommit att personifiera en stil av whisky. Det är en tung single malt som trivs väldigt bra med att lagras i sherryfat, något de bevisar år efter år.

Om man är ett gäng och sitter och pratar whisky och man kommer in på sherrylagrade utgåvor så nämns ganska snart, om inte först, GlenDronach. Destilleriet ligger nordväst om den lilla staden Huntley och om man kommer på vägen B9001 så kan man missa det om man inte är vaksam. Det ligger nämligen i en liten sänka och när träden står i full blom så är det bara en skorsten och en stilig pagoda som sträcker sig över trädkronorna.

Här har man kokat sprit sedan 1826 med några undantag då tråkigheter såsom krig och ekonomiska svårigheter har satt käppar i hjulen. Man pratar ofta om att whisky är gjort på ett traditionellt vis och det stämmer väldigt bra med hur de tillverkar sin whisky här. De använder långa jästider i sina washbacks av trä och kokar spriten i sina fyra pot stills. Destilleriet var det sista i Skottland som växlade över från kol för att värma sina pannor till ånga och de gjorde det så sent som 2005. Just nu går destilleriet igenom en större renovering och under 2025 kommer de ha dubblat sin kapacitet genom att installera ytterligare washbacks samt fyra nya pannor.

Bakgrunden till destilleriets stora framgångar är många eniga om att det beror på hur väl deras whisky utvecklas i sherryfat. Förutom ett familjeägt destilleri i Speyside så är GlenDronach det destilleri som lyckats allra bäst med att få en otrolig balans i sin lagring. Det är ju ingen hemlighet att när Billy Walker och hans team köpte destilleriet 2008 så var en del i hans målsättning att komma över denna fantastiska sherryfatslagrad whisky. Att de sedan gav ut GlenDronach 15 år som var skapad på whisky som inofficiellt var betydligt äldre hjälpte naturligtvis till att sätta destilleriet på kartan för gott. Sedan 2016 ägs de av giganten Brown Forman och det är tydligt att GlenDronach är en viktig del i deras stora portfölj som man värnar om, det ser man inte minst med den stora renoveringen som pågår.
Här i Sverige är vi bortskämda med att ha GlenDronach 12 år i beställningssortimentet och vi får även tillgång till 15-åringen, 18-åringen och 21-åringen lite då och då genom allokering. Om man gillar sherryfatslagrad whisky så är det hög tid att bekanta sig med GlenDronach.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!