Ett rökigt första andra steg för Box

The 2nd Step Collection är den andra serien från Box Destilleri i Ådalen. Den tar vid där pilotserien The Early Days Collection slutade. 2nd Step Collection följer längs den väg som den första serien pekade ut, men den här gången är whiskyn lite mognare, lite smakrikare och ett steg mer vuxen i sin karaktär.

– Nu lanserar vi för första gången en 100 procent rökig whisky. Det vill säga att alla ingående fat har innehållit ett hårt rökt destillat, vi använder även uteslutande större fat, berättar destillerichef Roger Melander.

The 2nd Step Collection 01 är rökt med torv från Skottland, förebilden har varit whisky från Islays sydkust och den har alla de kännetecken som gjort den hebridiska rökön världsberömd. Men den har också helt andra dimensioner – under ytan möts man av lager med fruktighet och en smakrikedom som bara kan förklaras med det som gör Boxwhiskyn unik: det kalla och varma norrländska klimatet, den kompromisslösa hantverksskickligheten och naturtillgången Ångermanälven.

vkyitrbkun8t4hlfrdwcDestillerichef Melander utvecklar:
– Det finns knappast några lagerhus i världen som har så stora temperaturskillnader som våra. Smällkalla vintrar och heta sommardagar gör att whiskyn utsätts för påfrestningar som drar ut mängder med smaker ur eken. Att vi dessutom kan kyla vår process med världens kallaste kylvatten ger oss en råsprit med osedvanligt mycket karaktär.

Några av Box egna smaknötter:

Doft: Det första som möter är en markant, men ändå finstämd rök, pyrande björkved, enris och läder.
Smak: En distinkt rökighet som övergår i milda frukter som honungsmelon, kiwi och gröna äpplen, men även en finstämd ekvanilj och lite söta toner av ljunghonung.q5mf8pmefbnejtophcfw
Eftersmak: Balanserad ek, brödig kryddighet och en långsamt försvinnande rökslinga som klingar av i toner av malt, rostad mandel och glödande torv.

Den första utgåvan i The Second Step Collection lanseras på Systembolaget den 22 april.

Box 2nd Step #1
Volym: 50 cl
Alkohol: 51,1%
Pris: 747 kr
Nummer: 40021

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!