Recept: Whiskysmör till World Whisky Day

På lördag den 19 maj firas World Whisky Day. Varför inte göra ett smakrikt whiskysmör dagen till ära, som passar som tillbehör till både middagen och på brunchmackan?

Redan den 16 mars berättade vi om Sébastien Boudet och hans sodabröd med Tullamore DEW och redan då berättade han om sitt brynta Tullamore-smör.

– Ett vispat, brynt whiskysmör är ett fantastiskt tillbehör som är lätt att göra. Jag älskar den nötiga smaken i ett brynt smör tillsammans med den något söta smaken i en irländsk whiskey. Tullamore DEWs mjuka, fruktiga karaktär gifter sig utmärkt med smörets sälta, säger Sébastien Boudet.

Här kommer receptet igen:
Ingredienser:
250 g normalsaltat smör
1 dl Tullamore D.E.W.

Gör så här:
Bryn smöret i en kastrull på medeltemperatur tills att smöret har fått en fin gyllenbrun färg och doftar nötigt. Tänk på att vispa kontinuerligt.
Ta bort kastrullen från plattan och häll i hälften av whiskeyn. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa till dess att whiskeyn har avdunstat (då det slutar att bubbla).
Blanda smöret och resten av whiskeyn i en skål och låt svalna i rumstemperatur till dess att smöret blivit krämigt.
Smöret håller cirka 2–3 veckor i kylen – i en försluten burk med lock.

Kolla in receptet på Sébastiens goda sodabröd här.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!