Compagnie des indes – rom med stil och karaktär


Florent Beuchet heter det kvalitetsinriktade lilla tremannaföretaget Compagnie des Indes grundare, ägare, Blender, Brand Ambassador och allt-i-allo. Det är en fristående fransk rombuteljerare vars varumärke är en hommage till den gamla sjöfararkulturen och de rederier eller västindiska kompanier som seglade på Karibien.

Beuchet fäster stor vikt vid rommens olika stilar och karaktär och menar att den moderna industrirommen suddat ut de ursprungliga stilarterna genom att göra rom som smakar ungefär likadant oavsett om den kommer från Barbados eller Venezuela.

Man fäster stor vikt vid det franska begreppet ”terroir”. Rom kan utvecklas åt olika håll beroende på jordmånen där sockerrören vuxit, och man är noga med att ange denna för sina buteljeringar, både när det gäller blandade romsorter och single casks.

Compagnie des Indes undviker att söta sin rom med glycerin och andra tillsatser, vilket är vanligt i dagens romindustri. De enda sorterna som får en liten uppsötning är de enklare blendsorter som de kallar ”nybörjarrom”. Dessa får en försiktig sötning med ekologisk sockerrörssirap. Istället hyllar man den ärliga, äkta rommen och de genuina, lite kärva smakerna, eller som man själva säger: ”the natural wonderful rum”.

Florent Beuchet är ständigt på jakt efter karaktäristiska romsorter och tar hem faten till Jura-regionen i östra Frankrike nära gränsen till Schweiz. Där lagras de ytterligare en tid innan de blandas eller buteljeras som singelfat. Ett annat signum för Compagnie des Indes är att man har en väldigt vid radar och söker efter kvalitetsrom från andra delar av världen än Karibien, som exempelvis Indonesien, Fiji-öarna och USA.

Den första rommen i en rad buteljeringar är något så speciellt som en Söderhavsrom. Fijiöarna ligger så långt från Karibien man kan komma, men har fantastiska förutsättningar för att odla sockerrör och destillera rom. Destilleriet heter South Pacific Distillery och är ett av mycket få destillerier i denna del av världen.

Det grundades 1980 och ligger utanför Fijiöarnas näst största stad Lautoka, som är huvudstad på den västliga delen av ögruppen. Jordmånen är vulkanisk vilket bland annat betyder att man inte behöver använda någon form av bekämpningsmedel i odlingarna. All skörd sker för hand och sockerrören får hög sockerhalt och låg andel tanniner. Stilen är närmast att klassificera som den brittiska skolan.

Smakbeskrivning:
South Pacific Rum Fiji 8 ans är en blandning av både pot still och kolonndestillerad sprit som har fått gifta sig samman innan fatlagringen påbörjades. Doften är elegant med toner av cederträ, vanilj, farin, vit choklad, rosor, fläder och honung. Smaken är snyggt fruktig med drag av plommon, söta persikor, lite citrus och toner av rostat bröd. Eftersmaken är lätt, men elegant, med inslag av vit choklad och kokos samt en sofistikerad touch av lätt bitterhet.”
 

South pacific rum fiji, 8 years old

Nr: 40386
Pris: 619 kr
Alkoholhalt: 44% 
Ursprung: Fiji, South Pacific Distillery
Typ: Engelska skolan, Single Blended Rum (potstill och kolonn från samma destilleri)
Råvara: Melass
Jäsning: Upp till 72 timmar
Destillation: Potstill + kolonn (sammangift före lagring)
Destillerad: Juni 2010
Buteljerad: Februari 2019 (i Frankrike)
Lagring: 8 år (ej solera)
Fat: Ex Bourbon – Single Cask #FSPS2
Sockerhalt: <3g/l, inget tillsatt socker 
Totalt antal: 437 fl. 
Antal flaskor till Sverige: 437 (hela fatet till Sverige)
Säljstart: Fredag 22 mars, utvalda butiker

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!