Microsoft och Mackmyra skapar världens första AI-whisky


Microsoft har, tillsammans med finska teknikkonsulten Fourkind och Mackmyra skapat världens första whisky framtagen med artificiell intelligens (AI). Whiskyn presenterades idag på tech-konferensen The Next Web i Amsterdam. Detta är första gången som ett komplext konsumentproduktrecept skapats med maskinlärning.

Möjligheterna för olika whiskysorter är gränslösa – Master Blenders, som ansvarar för whiskysmaken och receptutvecklingen, kan spendera hela sitt liv med att smaka av och experimentera för att skapa de bästa möjliga smakerna. Det är här som destilleriet Mackmyra vill att AI ska förstärka processen.

– Vi strävar alltid efter att utmana traditionerna i den mycket traditionella whiskyhandeln, och det är något vi på allvar tar fasta på när vi utvecklar en whisky med hjälp av AI. Vi ser AI som en del av vår digitala utveckling och det är väldigt spännande att låta AI vara ett komplement i produktionen av högkvalitativ whisky, säger Master Blender Angela D’Orazio.

Detta är första gången som AI har använts för att förstärka och automatisera den mest tidskrävande processen av whiskyskapandet. Destilleriets maskinlärningsmodeller, som drivs av Microsofts molnplattform Azure och AI cognitive services, blir matade med Mackmyras befintliga recept, säljdata och kundpreferenser. Med denna datamängd kan AI generera över 70 miljoner recept som den förutspår kommer bli populära och av högsta kvalitet.

Mackmyras master blender Angela D’Orazio. Foto: Christian Hagward

– AI kan påverka olika branscher globalt. Vi ser framför oss att AI-system genererar recept för sötsaker, parfymer, drycker och till och med design på sneakers. Detta har redan prövats på flera av områdena, men storskaliga projekt sackar efter. Med detta projekt visar vi hur AI kan användas för att generera produkter som behåller andan, utseendet och känslan hos varumärket bakom produkten, samtidigt som den representerar något nytt och unikt, säger en talesperson på Microsoft.

Att använda AI är inte bara snabbare än om en person utför processen manuellt, utan tack vare algoritmens förmåga att granska och beräkna stora mängder data kan nya och innovativa kombinationer skapas. AI-lösningen är emellertid inte avsedd att ersätta en Master Blender. Tanken är att whiskyn ska genereras av AI med fortfarande förvaltas av en person.

Läs smaknoterna och mer om projektet på ai-whisky.com

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

En kommentar

Comments are closed.